Welk kussen past bij mij?
Een goed hoofdkussen vinden kan een grote uitdaging zijn. Er zijn verschillende aspecten om rekening mee te houden wanneer u zoekt naar het geschikte kussen. Belangrijkste daarbij zijn uw slaaphouding en de densiteit (veerkracht) van uw matras.
Een goed kussen zorgt ervoor dat uw hoofd en nekwervels in een min of meer rechte lijn ligt met uw ruggengraat. Uw slaaphouding in combinatie met de hardheid van uw matras bepaald met name de keus voor welk kussen het beste bij u past.
Voor elke slaaphouding is er een passend model, waarbij de keus voor de vulling en de vorm van het hoofdkussen bepalend is voor de mate van ondersteuning én het door u gewenste slaapcomfort.
Kussenwijzer
Omdat wij weten hoe lastig het is om een geschikt kussen te vinden, hebben wij onze kussenwijzer in het leven geroepen. Met behulp van onze kussenwijzer vindt u eenvoudig in een paar stappen het perfecte hoofdkussen.
Liever persoonlijk advies?
Komt u er met onze Kussenwijzer nog niet uit? Geen probleem! Plan een bezoek aan onze winkel of een telefonisch (of videocall) advies afspraak in. U kunt deze afspraak zelf eenvoudig in onze agenda inplannen:
Slaaphouding
Bent u een rug- of zijslaper? Of slaapt u met name op de buik? De mate waarin u met uw schouder wegzakt in uw matras is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Een zijslaapkussen is dan vaak ook een dikker en steviger kussen, dan het kussen voor een rug- of buikslaper. Simpelweg omdat er bij een zijligging een grotere ruimte is tussen hoofd, nek en het matras om op te vullen. Buikslapers en rugslapers krijgen juist daarom het advies om een dunner hoofdkussen uit te kiezen. Voor buikslapers adviseren wij een hoofdkussen die heel soepel en zacht gevuld is, zodat deze geen tegendruk op de hals geeft. Ook de vulling van een buikslaap kussen moet goed ademend zijn, zodat u ook bij een buikligging voldoende lucht krijgt.
Tip! Kies een hoofdkussen voorzien van een ritssluiting. Dan kunt u de hoogte en stevigheid van het hoofdkussen altijd zelf eenvoudig aanpassen.
Het matras
Als uw matras vrij stevig is en u zelf niet al te zwaar bent zult u met uw schouder minder ver in het matras zakken en heeft u een hoger en steviger kussen nodig dan iemand met een zacht matras. Deze persoon zakt met z’n schouders immers dieper in het matras weg en heeft een kleinere ruimte tussen het hoofd en matras om op te vullen.
Welke typen hoofdkussens zijn er?
- Punt- en boxkussens
- Vormvaste hoofdkussens
Punt- en boxkussens
Punt- en boxkussens bestaan in feite uit een hoes met een losse vulling er in. Een traditioneel puntkussen ziet er uit, zoals iedereen die wel kent. Het puntkussen loopt op alle zijden uit in een punt. Het puntkussen heeft dus geen opstaande randen zoals dat bij een boxkussen wel het geval is. Een traditioneel puntkussen is uitermate geschikt voor buikslapers, maar ook net zo geschikt voor rug- en zijslapers.
Een boxkussen onderscheidt zicht ten opzichte van een puntkussen door zijn hoge opstaande kanten. Deze hoge opstaande kanten zorgt ervoor dat de ruimte tussen de nek en het hoofd goed gevuld wordt. Een boxkussen is daardoor uitermate geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een goed gevuld en stevig kussen, die tevens de nek ook goed ondersteund.
Een boxkussen is ook een perfect alternatief als u niet direct wilt overstappen naar een speciaal neksteun kussen. Zeker ook wanneer u zeer regelmatig op uw rug slaapt. In dat geval bent u met een boxkussen beter uit. Speciale neksteun kussens zijn dan in de regel te hard voor de nek, tenzij u een laag model kiest.
Zowel het puntkussen als ook het boxkussen kunt u veelal naar eigen behoefte vormen (opstompen). Dit vormen zal met het ene vulmateriaal beter gaan dan de andere. Elke vulling soort heeft zo zijn eigen specifieke eigenschappen.
Welke vulling voor uw hoofdkussen?
Wollen hoofdkussen, puur natuur
Een wollen hoofdkussen blinkt vooral uit in de goede vochtopname. Daardoor voelt een wollen kussen ook nooit klam aan. Een ander groot pluspunt om voor een wollen hoofdkussen te kiezen is zijn enorme veerkracht. Kies je een wollen kussen dan heb je altijd een lekker dik, stevig en vol kussen.
Donzen hoofdkussen, lekker luchtig
Met een donzen hoofdkussen is het als slapen met het hoofd op wolken. De stelregel is dat hoe hoger het dons percentage is hoe zachter het donzen kussen aanvoelt. Een donzen hoofdkussen is lekker zacht en goed vormbaar en is daarmee gemakkelijk aan te passen aan elke slaaphouding.
Om het volume in uw donzen hoofdkussen te behouden moet u het dons wel elke dag even opkloppen. Een donzen kussen is heel goed wasbaar (lees altijd wel eerst goed het wasvoorschrift op het waslabel). Om het volume weer in uw dons kussen terug te brengen stopt u deze bij voorkeur even in de droger. Een donzen hoofdkussen is geschikt voor elke type slaper. Zoekt u echter een wat steviger dons kussen die ook meer steun geeft in uw nek, kies dan voor een boxkussen.
Zijden hoofdkussen
Een zijden hoofdkussen heeft een hoog vocht absorptievermogen (wel 30% meer dan katoen). Doordat de zijden tijk (de hoes) van het kussen de temperatuurverschillen van het hoofd zo goed kan opvangen ontstaat er een aangenaam warmte-evenwicht. Met een zijden hoofdkussen slaap je dus nooit op een broeierig warm en klam kussen.
Een ander bijzonder eigenschap van een zijden hoofdkussen is dat deze geen stof aantrekt. Daarmee is een zijden kussen anti-allergisch en bestand tegen huisstofmijt. Een zijden hoofdkussen is goed vormbaar en zowel geschikt voor buik-, als rug- en zijslapers.
Tencel hoofdkussen
Tencel neemt maar liefst 150% meer vocht op als katoen! Daarmee is een Tencel Eco hoofdkussen, uniek in zijn soort. Een Tencel hoofdkussen is goed vormbaar, heeft een goede veerkracht en is lekker zacht.
TENCEL® is gemaakt van puur natuurlijke houtcellulose (houtvezels) en combineert de meest gewilde en belangrijke eigenschappen van alle vul materialen bij elkaar. Tencel is zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo makkelijk te verzorgen (goed wasbaar) als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol.
Tencel geeft bacteriën geen kans om te groeien. Bacteriegroei wordt voorkomen op een 100% natuurlijke manier. De perfecte vochtregulatie is hiertoe de sleutel. Bij synthetische vezels daarentegen gaat de groei van bacteriën 2000 keer zo snel als bij Tencel. Een Tencel hoofdkussen is geschikt voor zowel de buik-, rug- als zijslapers.
Bamboe hoofdkussen, heerlijk koel en fris
Een bamboe hoofdkussen kan maar liefst 40% meer vocht opnemen dan katoen. Hierdoor slaapt u op een bamboe kussen heerlijk koel én fris. Dit omdat bamboe van nature ook nog bacterie- en schimmelwerend is. Een Bamboe hoofdkussen is geschikt voor zowel de buik-, rug- als zijslapers.
Katoenen hoofdkussen, goed vormbaar en gemakkelijk te wassen
Een katoenen hoofdkussens is 100% allergie vrij, doordat het tot op hoge temperatuur in de wasmachine gewassen kan worden. Katoen heeft een uitstekend vocht absorberend als ook een ventilerend (ademend) vermogen. Met een katoenen kussen heb je dus ook nooit last van een klam en warm kussen.
Met een katoenen hoofdkussen creëer je een heerlijk fris en natuurlijk slaapklimaat. Een katoenen hoofdkussen is goed vormbaar en geschikt voor zowel de buik-, zij- als rugslapers.
Kapok hoofdkussen, super vormbaar
Een kapok hoofdkussen is wellicht wel het best vormbaar kussen van allemaal. Je kunt een kapok kussen heerlijk met je schouder 'opstompen' tot de gewenste hoogte. Lekker je hoofd er even in nestelen en dan heerlijk slapen.
Kapok is 100% natuurlijk vulling (kapok is een plantendons van de kapoknoot), waardoor het uitermate geschikt is als vulling voor hoofdkussens. Kapok is een iets stugger vulmateriaal, waardoor een kapok kussen lekker stevig aanvoelt. Door zijn goede vochtopnamen is een kapok kussen ook ideaal voor mensen die veel transpireren. Een kapok hoofdkussen is geschikt voor zowel de buik, zij- als rugslapers.
Synthetisch hoofdkussen
Een hoofdkussen met een synthetische vulling is ontzettend gemakkelijk in onderhoud. De vulling van het synthetisch kussen is heerlijk zacht, licht en veerkrachtig. Naast de aantrekkelijke prijs, is een synthetisch kussen ook heel goed wasbaar, vaak wel tot op 60 °C en droogtrommel bestendig (controleer wel altijd eerst even het waslabel). Daarmee is een synthetisch kussen anti-allergisch en anti-huisstofmijt.
Synthetische kussens zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes en modellen (mét en zonder opstaande rand voor nek ondersteuning) en geschikt voor zowel de buik-, rug- als ook de zijslapers.
Vormvaste kussens
Vormvaste hoofdkussens bestaan of uit een schuim kern met een vaste vorm. Een van de belangrijkste voordelen van een vormvaste hoofdkussens is de stabiliteit, gedurende de nacht. De vulling namelijk beter op zijn plaats waardoor een goede ondersteuning gewaarborgd is.
Latex hoofdkussen, vormvast
Een latex hoofdkussen is een vormvast kussen, ideaal voor wie een stabiele ondersteuning verlangt. Latex is een 100% natuurlijk materiaal (melksap van de rubberboom). Door zijn vaste vorm geeft een latex hoofdkussen een uitstekende steun aan het hoofd en de nek. Door latex in een speciale vorm te gieten vormt het latex hoofdkussen zich perfect aan de contouren van uw hoofd en nek.
Een latex hoofdkussen is verkrijgbaar in verschillende hoogtes en modellen en geschikt voor met name zij- en rugslapers. Een buikslaper doet er goed aan om een laag model te kiezen.
Traagschuim hoofdkussen
Een traagschuim hoofdkussen ook wel memory foam of Tempur genoemd ondersteunt als geen ander de drukpunten van het hoofd, waardoor je hoofd en ruggengraat in een rechte natuurlijke houding blijven liggen.
Bij een traagschuim hoofdkussen vormt de vulling, het traagschuim, onder invloed van warmte en druk zich volledig naar de contouren van het hoofd en de nek. Hierdoor komen je spieren tot rust en wordt de bloedsomloop gestimuleerd.
Een traagschuim hoofdkussen is geschikt voor zowel rug- als zijslapers. Een buikslaper adviseren wij een laag model te kiezen.
Neksteun kussen
Een neksteun hoofdkussen wordt veelal gemaakt van een vormvast materiaal (meestal latex) wat zorgt voor de extra (nek) steun. Het gedeelte waar het hoofd op komt te liggen wordt vaak gevuld met een wat zachtere vulling. Een neksteun kussen is verkrijgbaar in diverse diktes en hardheden.
Een neksteun kussen is geschikt voor met name zijslapers. Bij een laag model echter ook wel geschikt voor rugslapers. Buikslapers raden wij een neksteun kussen af.
Tip! Het Silvana Support hoofdkussen is bij uitstek de meest verkochte neksteun hoofdkussen van Nederland. Verkrijgbaar in 6 verschillende hardheden en aanbevolen door therapeuten.
Maatvoering hoofdkussen
In Nederland is de standaard kussenmaat 60 x 70 cm voor de niet vormvaste hoofdkussens. Dit is ook de afmeting van het kussensloop welke veelal bij het dekbedovertrek meegeleverd wordt. De laatste jaren zien we dat er ook steeds meeer vraag is naar de afmeting 50x70 cm. Deze is met name lange mensen een hele prettige maat. Met de keuze voor de 50 x 70 maat maakt u uw matras gelijk 10 cm langer.
In België is de standaard maat 60x 70 en 60 x 60 cm. Voor Duitsland is dat 40 x 80 en 80 x 80 cm.
Vormvaste hoofdkussens hebben meestal een iets afwijkende, een kleinere maat. Dit natuurlijk omdat ze door hun vormvastheid meer ruimte innemen. Belangrijk is hier om te kijken of ze in uw bestaande kussenslopen passen of dat er passende hoezen voor het hoofdkussen van uw voorkeur verkrijgbaar zijn.
Hoe bepaalt u de juiste maat van uw kussen?
Het meest eenvoudig is om een kussen te kopen welke u makkelijk zelf bij kunt vullen om deze harder/ hoger te maken of leeg kunt halen om het kussen wat zachter/platter te maken. Bijna al onze 'vulling' kussens zijn voorzien van een rits en dus zelf aanpasbaar. Dit staat ook altijd apart vermeld bij de specificatie van het betreffende kussen. Donzen hoofdkussens zijn hierin de uitzondering. Dit omdat dons als vulling enorm verwaait bij openen, niet praktisch dus...
Bij vormvaste kussens kost het u wat meer moeite om de juiste hoogte te bepalen. Aangezien deze kussens niet vormbaar zijn (ze hebben immers al hun eigen vorm) is het dus heel belangrijk om voor de aankoop de juiste hoogte te bepalen. Houd er dan wel rekening mee of u een buik-, rug- of zijslaper bent.
Het is goed om dan te weten dat een traagschuim hoofdkussen zich nog weer wat beter vormt dan een latex kussen. Als u een rug- of buikslaper bent, kunt u volstaan met een platter/ dunner kussen. Als u met name een zijslaper bent, meet dan de breedte van uw schouder vanaf uw nek tot het einde van uw schouderblad. Komt u er niet uit of twijfelt u zeer, geen nood! Uiteraard kunt u bij ons een hoofdkussen eenvoudig omruilen. Ook kunt u meerdere hoogtes/hardheden tegelijkertijd bestellen en dan het hoofdkussen welke niet goed is weer naar ons retour sturen.
Levensduur kussen
Een goed ondersteunend hoofdkussen draagt bij aan een goede nachtrust en voorkomt nek- en schouderklachten. Het verlies van comfort en ondersteuning over de jaren gaat geleidelijk wat het lastig maakt te bepalen op welk moment uw kussen aan vervanging toe is. Onze ervaring is zelfs dat bij duidelijke nek- of schouderklachten, klanten eerder een bezoek inplannen naar de fysiotherapeut dan dat ze zich afvragen of hun kussen (nog) wel de juiste ondersteuning geeft.
De gemiddelde levensduur van een kussen is ca. 5 jaar. Dit is uiteraard sterk afhankelijk van het gebruik en onderhoud van het kussen. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is het verstandig om uw hoofdkussen regelmatig te vervangen. Met een molton kussensloop verlengt u de levensduur van uw kussen aanzienlijk. Een molton kussensloop beschermt uw kussen tegen vochtkringen en houdt uw kussen lekker fris en schoon.