Gratis verzending vanaf € 50
Achteraf Betalen
Snelle levering
14 dagen zichttermijn

Dekbedwijzer

Dekbed kopen - keuzehulp

Komt u er niet uit? Geen probleem! Gebruik hieronder onze dekbedwijzer. Wij leggen u een aantal keuzes voor op basis waarvan wij voor u eenvoudig een selectie kunnen maken. Hierbij geven wij bij elke stap telkens een korte toelichting en advies, zodat u daarna eenvoudig zelf een keus kunt maken. Laten we beginnen:

 

Liever persoonlijk advies?

Komt u er met onze dekbedwijzer nog niet uit? Geen probleem!  Plan een bezoek aan onze winkel of een telefonisch (of videocall) advies afspraak in. U kunt deze afspraak zelf eenvoudig in onze agenda inplannen:

Heerlijk koel slapen in de zomer en behaaglijk warm in de winter?

In ons assortiment vindt u dekbedden voor elk seizoen en elk klimaat. Zo zijn de zomers in Nederland de afgelopen jaren steeds warmer-, eveneens de zomerse nachten. Een lekker en koel zomerdekbed is voor die warme zomernachten een verademing. Onze zomerdekbedden zijn uitermate geschikt voor deze temperaturen door de open vezelstructuur en het lage vulgewicht. Dit zorgt voor een goede luchtstroom en dus een prettige temperatuurregulatie. Wanneer u een goed geïsoleerd huis heeft is de kans groot dat u veel warmte en kou buitenshuis weet te houden, dan kan een all year dekbed (voor de koudere slaper) of een voor- en najaarsdekbed (voor de warmere slaper) een goede keus zijn. Dit dekbed kunt u dan het gehele jaar gebruiken, vooral wanneer uw slaapkamer temperatuur constant is.

Ook voor de koude winternachten hebben we een ruim assortiment aan winterdekbedden. Een winterdekbed is tevens een goede oplossing als u een koude slaper bent of een hele koude slaapkamer heeft. Wilt u liever een dekbed die u het hele jaar door tijdens elk seizoen behaaglijk warm of juist lekker koel houdt? Kies dan voor een 4-seizoenen dekbed of een 4-seizoenen partnerdekbed. Dit dekbed bestaat uit 2 delen (een zomerdekbed en een voor-najaarsdekbed) en geeft u de maximale vrijheid het hele jaar rond voor elke nacht het juiste dekbed. Met een 4 seizoenen partner dekbed kiest u voor maximaal slaapcomfort voor u én uw partner. Met de 4 seizoenen partnerdekbedden stelt u en uw partner zelf uw eigen dekbed samen. U koppelt de dekbedden eenvoudig door middel van knopen en/of ritsen. Zo slaapt u beide toch onder één en hetzelfde dekbed, maar dan de één wat warmer en de ander wat koeler.

Samengevat hebben wij de belangrijkste stappen, die nodig zijn om een goede keus te maken voor het dekbed die het beste aansluit bij uw wensen, hieronder voor u ook nog even op een rij gezet. Hierbij geven wij bij elke stap telkens een korte toelichting en advies, zodat u daarna eenvoudig zelf een keus kunt maken. Laten we beginnen:

Stap 1. Voor welk seizoen zoekt u een dekbed?

Zoekt u een dekbed voor de warme maanden? Kies dan een lekker dun en licht zomerdekbed. Bent u juist op zoek naar een lekker dik en warm dekbed voor de koudere maanden? Kies dan voor bijvoorbeeld een winterdekbed. Met een all year dekbed kiest u voor een dekbed dat geschikt is met name in het voor- en het najaar. Met een 4 seizoenen dekbed kiest u voor een dekbed dat geschikt is voor alle seizoenen. Elk type dekbed heeft zijn eigen warmteklasse:

Winterdekbed - Warmteklasse 1

Wanneer de temperatuur van uw slaapkamer in de wintermaanden gemiddeld lager dan 14°C komt, dan biedt dit heerlijk warme winterdekbed precies de uitkomst om u te verwarmen in uw koude slaapkamer. Natuurlijk ook geschikt voor de hele koude slapers.

All year dekbed - Warmteklasse 2

Als de temperatuur van uw slaapkamer altijd zo tussen de 15°C en 20°C schommelt, kunt u ook kiezen voor een All year dekbed, die u, het hele jaar kunt gebruiken. Dit dekbed bestaat namelijk uit één deel waarbij vulling en vulgewicht precies op elkaar zijn afgestemd. Het warmteklasse 2 dekbed als all year dekbed is aan te bevelen als u een koude slaper bent.

Voor- en najaarsdekbed - Warmteklasse 3

Zodra uw slaapkamertemperatuur gemiddeld tussen de 16°C en 21°C blijft, is dit heerlijke ‘tussen’ dekbed een goede uitkomst. Deze is iets lichter dan het All year dekbed, maar tegenwoordig zijn de huizen zo goed geïsoleerd dat ook het voor- en najaarsdekbed het gehele jaar door gebruikt kan worden. Het warmteklasse 3 dekbed is als all year dekbed ook uitermate geschikt als u een warme slaper bent.

Zomerdekbed - Warmteklasse 4

Als de temperatuur van uw slaapkamer boven de 21°C uitkomt is het zeker geen overbodige luxe om in de warme zomernachten onder een koel zomerdekbed te liggen. De vulling, vulgewicht, en vulmateriaal in een goed zomerdekbed is namelijk zo op elkaar afgestemd dat deze niet te warm wordt en een goede vochtopname heeft, om daarmee een klamme en onrustige nacht te voorkomen.

4 seizoenen dekbed / 4 seizoenen partnerdekbed - Warmteklasse 4+3=1

Wanneer uw slaapkamer temperatuur sterk schommelt of wanneer u een dekbed wilt die geschikt is voor zowel de warme zomer- als de koude winternachten, dan kunnen we u echt een 4 seizoenendekbed van harte aanbevelen. Een 4 seizoenendekbed bestaat namelijk uit twee delen: een zomerdekbed (warmteklasse 4) en een voor- en najaarsdekbed (warmteklasse 3). Door deze twee dekbedden eenvoudig samen te voegen vormen ze een heerlijk warm winterdekbed (warmteklasse 1). Heeft u qua warmteklasse een hele andere behoefte dan uw een partner? Geen probleem. Kies dan voor het 4 seizoenen partnerdekbed. Deze bestaat uit vier delen in plaats van twee en biedt u de mogelijkheid om afzonderlijk van uw partner te kiezen welke dekbeddelen u wilt gebruiken.

Stap 2. Zoekt u een licht of juist een zwaar dekbed?

Elke type vulling heeft zijn eigen specifieke kenmerken. Ook wat betreft het gevoelsgewicht dat het dekbed met zich meebrengt. Wij hanteren voor het gemak 3 gewichtsklassen:

  • Lichte dekbedden.  Dit zijn de donzen, tencel, zijde en synthetische dekbedden
  • Dekbedden met een gemiddeld gewicht. Dit zijn onze bamboe en de katoenen dekbedden
  • Zware dekbedden. Hieronder vallen onze wollen, kameelhaar en Kasjmier dekbedden  

Stap 3. Bent u een koukleum of een kacheltje?

Als u het snel koud heeft, dan is de isolatiewaarde van het dekbed erg belangrijk. Hoe hoger de isolatiewaarde des te beter het dekbed uw lichaamswarmte kan vasthouden. Dekbedden gevuld met dons tencel, wol en kasjmier zijn dan zeer aan te bevelen. Als u het echter al snel té warm heeft, dan is juist de ventilatiewaarde van het dekbed doorslaggevend. Dan valt dons helaas af. Warmtestuwing (de warmte komt moeilijk onder de dekens vandaan) is iets wat we vaker horen bij slapen onder dons. Houdt u van een licht dekbed, dan kiest u voor tencel of zijde. Ervaart u liever het gevoel van 'toedekken' dan bent u met een wollen of bamboe dekbed beter uit. 

Stap 4. Bepaal de vulling van uw dekbed

Wanneer u een dekbed kiest geldt voor iedereen hetzelfde: het moet niet te warm zijn in de zomer en juist behaaglijk warm in de winter. Precies hier wordt het lastig, want niet iedereen ervaart deze zogenoemde warmte hetzelfde. Om deze reden hebben wij onze dekbedvulling scorekaart in het leven geroepen, waarin wij de kenmerken per type dekbedvulling voor u in een overzicht hebben gezet en een score hebben toegekend. Niet alleen hebben wij hierbij gekeken naar de eigenschappen zoals soepelheid, warmte isolatie, vochtopname en -afgifte en wasbaarheid, maar ook gevoelsgewicht, anti-allergie, comfort en veerkracht vonden wij belangrijk om mee te nemen in dit overzicht.

Wollen dekbed

Kiest u voor een wollen dekbed, dan bent u verzekerd van een heerlijk isolerend en ventilerend dekbed met ook nog eens uitstekende vochtopname. Wanneer de wol vocht opneemt, staat het tegelijkertijd warmte af. Hierdoor ontstaat er een evenwichtige warmte isolatie en juist daardoor slaapt u onder een wollen dekbed nooit te warm. Daarnaast is een wollen dekbed zeer veerkrachtig. Door de krulling (kroezing) van de wol ontstaat er veel lucht in het dekbed, welk een perfecte slaapklimaat garandeert. Een wollen dekbed is het zwaarste dekbed uit onze collectie. Velen vinden 'het gevoel van toedekken' juist bijzonder prettig en één van de belangrijkste redenen om te kiezen voor wol. Wij verkopen uitsloten wollen dekbedden van de beste kwaliteit; Texels scheerwollen dekbedden, Merino wollen dekbedden, lamswollen dekbedden en enkele wasbare wollen dekbedden. Als u het gevoel van pure wellness wilt ervaren, kiest u voor onze TencelWool dekbed of een luxueus kasjmier dekbed. Gemaakt van het edele wol van de kasjmiergeit biedt deze uitstekende warmte-isolerende eigenschappen bij een laag gewicht.

Donzen dekbed

Een ander dekbed dat heerlijk isolerend en ventilerend is met een zeer goede vochtopname heeft is het donzen dekbed. Deze is daarnaast ook nog eens heel licht en super luchtig. Goed om hierbij te weten is dat het ganzendonzen dekbed met een lagere vulgewicht een hoger isolatievermogen heeft dan het eendendonzen dekbed. Een veelvoorkomend misverstand is dat een ganzendonzen dekbed, van betere kwaliteit zou zijn dan eendendonzen dekbed. Ganzendons heeft een iets beter isolerende werking, omdat de donzen pluizen van de gans over het algemeen groter zijn dan van een eend. De vulkracht en het volume van een ganzendonzen dekbed zijn hierdoor groter. Dit wil zeggen dat een ganzendonzen dekbed veelal lichter is dan een eendendonzen dekbed.

Zijden dekbed

Onze zijden dekbedden hebben een uitstekende ventilerende werking en hele goede vocht absorptievermogen. De temperatuurverschillen van het lichaam worden door een zijden dekbed eenvoudig opgevangen, waardoor er geen warmtestuwing (warmte hoopt zich op en kan niet weg) kan ontstaan, zoals dit bij dons vaak wel het geval is. Een aangenaam warmte-evenwicht komt tot stand. Onder een zijden dekbed slaapt u dus nooit té warm. Een ander bijzonder fijne eigenschap van een zijden dekbed is dat zijde geen stof aantrekt of afgeeft. Een 100% zijden dekbed is daarmee anti-allergeen is. In ons assortiment vindt u het wildzijde dekbed, de goedkopere variant en het moerbeiboom zijde dekbed, voor als u voor het allerbeste wilt gaan.

Tencel dekbed

Een Tencel dekbed is gemaakt van 100% natuurlijk en biologisch afbreekbaar materiaal. De Tencel vezel wordt gemaakt van hout (Eucalyptus boom) dat wordt gehaald uit speciaal beheerde, duurzame bossen. Met een Tencel dekbed kiest u dus voor duurzaam en gezond slapen! Een belangrijke eigenschap van Tencel is dat u door de hoge vochtopname capaciteit van de Tencel vezel het transpireren niet merkt. Als het aankomt op hygiëne en bacteriegroei leveren de eigen en natuurlijke eigenschappen van Tencel een verscheidenheid aan voordelen voor de huid en geeft bacteriën geen kans om te groeien. Tencel combineert de meest gewilde eigenschappen van alle dekbed soorten bij elkaar, een echte alleskunner dus. Een tencel dekbed is namelijk niet alleen duurzaam en zijdezacht, maar ook nog eens licht, makkelijk in onderhoud, zeer vocht absorberend en anti-allergeen.

Kasjmier dekbed

Een kasjmier wollen dekbed is een een absolute verwennerij. Kasjmier of Kasjmir is een type wol afkomstig van de Kasjmirgeit. Kasjmier is de meest edele haarsoort en daardoor een hele dure natuurvezel. De Kasjmirwol is een fijne en zeer zachte en soepele vezel. Als gevolg van de fijne vezels hebben dekbedden gevuld met Kasjmirwol zeer goede warmte-isolerende eigenschappen bij een heel laag gewicht. een kasjmier wollen dekbed is dus lichter dan de reguliere wollen dekbedden. Door de zachtheid van de kasjmier vezel vleit een kasjmier dekbed heerlijk om u heen.

Bamboe dekbed

Bamboe is een 100% natuurlijke vezel, welke ontzettend snel groeit én wat op een duurzame wijze wordt geteeld. Bamboe is tevens bacterie- en schimmelwerend en heel goed wasbaar. Daarnaast heeft bamboe ook een uitmuntende vochtregulerende werking, waardoor het bij uitstek geschikt is als vulling voor een dekbed. De ventilerende en isolerende werking van een bamboe dekbed is beter dan die van een katoenen dekbed. Daarnaast is een bamboe dekbed ook nog wat lichter dan een katoenen dekbed.

Katoenen dekbed

Katoen is net als bamboe een 100% natuurlijke vezel. Naast de goed isolerend én ventilerend werking heeft een katoenen dekbed als ander groot voordeel dat het heel goed wasbaar is. Daarnaast is een katoenen dekbed ook nog eens droogtrommel bestendig. Dat is wel zo handig. Een katoenen dekbed is wat zwaarder in gewicht dan bijvoorbeeld een donzen of een synthetisch dekbed, maar wel weer een stuk lichter dan een wollen dekbed.

Synthetisch dekbed

Een koopmotief voor een synthetisch dekbed is met name de prijs, maar ook het gevoelsgewicht (gelijk aan een donzen dekbed) van het dekbed speelt een belangrijke rol. Ook voor mensen die gevoelig zijn voor de natuurlijke vulsoorten en of juist hun dekbed vaak willen kunnen wassen kan een synthetisch dekbed een uitkomst bieden.

Biologisch dekbed

Natuurlijk bieden wij ook dekbedden van biologisch materiaal aan. Al onze biologische dekbedden dragen een ecologisch keurmerk, zoals Greenline, Global Organic Textile Standard (GOTS) en/of van het Fairtrade Keurmerk.

Peuter- en kleuterdekbed

Natuurlijk kunt u bij Weids Wonen & Slapen ook terecht voor uw peuter- en kleuterdekbedden. De peuterdekbedden hebben een afmeting van 100 x 135 cm en de kleuterdekbedden hebben een afmeting van 120 x 150 cm. Wij verkopen uitsluitend kinderdekbedden, gevuld met een natuurlijke vezel. Dit uiteraard om de goede ventilerende/ ademende eigenschappen. U kunt kiezen tussen een wollen kinderdekbed, bamboe kinderdekbed en katoenen kinderdekbed.

 

welk dekbed kiezen? Dekbed online kopen

Stap 5. Kies de juiste afmeting voor uw dekbed

Uw perfecte dekbed is bijna klaar, nu alleen de afmetingen nog. In Nederland kennen we voor dekbedden de standaard lengtematen 200 cm en 220 cm en de standaard breedtematen 140 cm (eenpersoons), 200 cm (tweepersoons), 240 cm en 260 cm (lits-jumeaux).

Voor het kiezen van de juiste afmetingen kunt u kijken in de onderstaande adviestabel, qua lengte geldt over het algemeen de standaard stelregel dat personen met een lengte tot en met 1,80 m een dekbedlengte van zowel 200 cm als 220 cm kunnen hebben. Voor personen langer dan 1,80 m raden we aan toch wel een dekbed met een lengte van 220 cm te nemen. Wanneer we de lengte van uw matras als maatstaf nemen, dan geldt dat matrassen met een lengte van 200 cm een dekbed nodig hebben van 200 cm of 220 cm lang. Voor matrassen van 210 en 220 cm raden we dekbedden aan met een lengte van 220 cm.

Tip: Mocht u nu of op korte termijn ook nieuwe dekbedovertrekken gaan kopen, dan adviseren wij een dekbed met een lengte van 220 cm. Het dekbed zal u dan mooi ruim over de schouders vallen wat zorgt voor optimaal slaapcomfort.

Adviestabel

In het algemeen kan worden gesteld dat het dekbed ongeveer 50 cm breder dient te zijn dan het matras en ongeveer 20 cm langer dan uw lichaamslengte. De hieronder genoemde maten zijn altijd ca. maten, een minimale afwijking van max. 10% op de maatvoering is namelijk normaal.

dekbedmaten wijzer

Mocht u toch nog twijfels hebben over de juiste lengte of breedte van uw dekbed bel of mail ons dan even. Over het algemeen adviseren wij u om voor een grotere maat te kiezen, maar bedenk daarbij wel altijd of het dekbed nog in uw dekbedovertrek past.

Dekbed op maat gemaakt

Enkele van onze dekbedden kunnen wij voor u ook op maat laten maken. Graag ontvangen wij dan een bericht per e-mail op klantenservice@weidswonenenslapen.nl met hierin het verzoek voor een prijsopgaaf van een maatwerk dekbed. Vermeld in dit bericht dan wel even om welk merk en/of type het gaat. De levertijden voor maatwerk dekbedden zijn uiteraard wat langer.

Buitenlandse dekbedmaten

Wellicht is het u opgevallen dat verschillende landen verschillende maten hanteren voor dekbedden. Zo is men in Duitsland gewend de gevulde tijk als afmeting te gebruiken, terwijl wij in Nederland uitgaan van de nog ongevulde tijk. Dit betekent dat voor een 1-persoons dekbed de Duitse maat 135 x 200 cm kan zijn, echter is er door het vullen van de tijk wat van de breedtemaat afgesnoept, de tijk is namelijk wat bol komen staan. U kunt er in dit geval van uitgaan dat het dekbed dus wel in de categorie van 140 cm breed valt.

De tijk

De tijk is de hoes van het dekbed zónder de vulling, dus eigenlijk het omhulsel. Een goede tijk moet voldoen aan twee belangrijke voorwaarden, deze moet namelijk 1. geen vulling doorlaten en 2. voldoende lucht doorlaten voor de ventilatie, isolatie en voor effectieve afvoer van transpiratievocht. Een kwalitatief goede tijk bepaald daarnaast of het dekbed soepel en lekker zacht om uw lichaam valt. Deze kwaliteit wordt weergegeven met de NM waarde of met de thread count.

De meeste dekbedden hebben een tijk gemaakt van 100% katoen. De kwalitatief betere en daardoor duurdere alternatieven zijn gemaakt van percal katoen of satijn katoen, dit vanwege de manier van weven. Bij het weven wordt dan gewerkt met een zogenaamde platbinding, waarbij er één inslagdraad over één kettingdraad wordt geweven. Het garen kan door deze weeftechniek ontzettend dicht op elkaar worden geweven, waardoor er een hele fijne kwaliteit stof ontstaat die heerlijk zacht en soepel aanvoelt. Percal is overigens net zo zacht en soepel als satijn, maar satijn heeft daarnaast nog de typische satijnglans.

NM waarde

De NM waarde wordt voornamelijk gebruikt bij donzen dekbedden en staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Hoe fijner het garen is, hoe hoger de NM waarde en hoe hoger de NM waarde, hoe zachter en soepeler de tijk is. Dit zorgt er niet alleen voor dat het dekbed ontzettend prettig aanvoelt wanneer u deze vastpakt, maar zorgt er ook voor dat deze heerlijk aansluitend om u heen valt zonder stug te voelen of te kraken.

Met het oog op deze NM waarde adviseren wij u om een dekbed te kiezen met een 100% percal katoenen of een 100% satijn katoenen tijk. Zeker wanneer u zich realiseert dat een kwalitatief goed dekbed minstens 10 jaar meegaat en u dagelijks veel tijd samen doorbrengt, aangezien wij mensen gemiddeld genomen een derde van de dag slapen.

Thread count

De thread count, ook wel de draadtelling, geeft de dichtheid van de stof aan. Door het aantal draden per vierkante inch stof te tellen kunnen we meten wat de kwaliteit van de stof is. Hierbij worden zowel de draden in de lengte (de ketting) als ook de breedte draden (de inslag) geteld. De meest voorkomende draadtelling in standaard katoen is 150.

De draadtelling is een goede indicatie voor de kwaliteit van de stof en de kwaliteit van stof is erg bepalend voor het produceren van de mooiste stoffen. Stoffen met een hoge draadtelling, ofwel thread count, voelen namelijk zachter, hebben een lichtgewicht én zijn van duurzame kwaliteit. De fijnste katoensoorten hebben een langere vezel, waarmee dunnere draden kunnen worden gesponnen. Op hun beurt kunnen de dunne draden dichter op elkaar geweven worden, met als resultaat een hogere draadtelling per inch.

Model van het dekbed

Niets is zo vervelend als een dekbed waarvan de vulling verschuift. Om dit te voorkomen zijn al onze dekbedden in de lengte of breedte doorgestikt in de tijk en is de meerderheid zelfs in de lengte én breedte doorgestikt. Dit zorgt ervoor dat de vulling als het ware in zijn eigen vakje opgesloten zit en niet meer kan verschuiven. Natuurlijk heeft elke stikwijze zo zijn voordelen. De bij ons meest voorkomende zijn:

  1. Trapezium gestikt (in banen). Vaak in de lengte gestikt om ervoor te zorgen dat het dekbed u mooi en soepel omhult.
  2. Carré gestikt (vierkante vlakken). Deze wijze zorgt voor een mooie gelijkmatige verdeling van de vulling. Cassette gestikt (vierkante vakken met tussenschotjes, ook wel karostep). Met deze wijze ontstaan er opstaande randen om koudebruggen te voorkomen.
  3. Punt gestikt, ook wel sier gestikt.

Goed om te weten

Bij Weids Wonen & Slapen koopt u een dekbed van de allerbeste kwaliteit. De levensduur van onze kwalitatief hoogwaardige dekbedden is wel voor een groot gedeelte afhankelijk van het onderhoud. In principe vergt een dekbed weinig onderhoud, maar wel is het goed om te realiseren dat het onderhoud voor een groot gedeelte bepaalt hoe lang deze mee gaat. Kwalitatief hoogwaardige dekbedden kunnen namelijk een levensduur van minstens 10 jaar hebben. Bij de dekbedden zelf worden de garantietermijnen en/of garantiebepalingen vermeld, aangezien deze kunnen verschillen per fabrikant.

Onderhoud

Het beste kunt u daarom het dekbed elke dag even ‘open’ leggen om alles te luchten, met een open raam voor goede ventilatie. Bij donzen dekbedden is het daarnaast aan te raden deze op te kloppen met de hand. Gebruik hiervoor geen mattenkloppers of stofzuiger, dat kan namelijk de vulling beschadigen. Verder kunnen de meeste dekbedden gereinigd worden, volg hierbij altijd de aanwijzingen op het waslabel. Het is van groot belang dat u het dekbed goed uitspoelt, niet wringt en laat drogen. Dekbedvulling heeft namelijk even de tijd nodig om opnieuw op volume te komen. Was het dekbed daarnaast niet te vaak, het laten luchten in de buitenlucht met mist of licht vochtig weer is vaak al voldoende.

Kijk voor meer informatie op de pagina ‘Onderhoud en Reiniging’.

Eindejaarsactie - Maximaal korting - Op=Op!